Så här kan du spara vatten i bostadsbolaget

Vattenkostnaderna utgör en betydande del av bostadsbolagets årliga skötselkostnader. Då man även inkluderar uppvärmningskostnaderna för bruksvatten, innebär det betydande årskostnader. Därför är det viktigt för både miljön och bostadsbolagets plånbok att spara vatten.

 

Vattenförbrukningen är beroende av bostadsbolagets invånares användningsvanor: vissa förbrukar måttligt med vatten, medan större mängder vatten förbrukas i andra hushåll. Vardagliga saker, såsom att duscha eller spola toaletten, påverkar betydligt den lägenhetsspecifika vattenförbrukningen.  

 

Vad kan man göra i bostadsbolaget för att spara vatten? Exempelvis på dessa enkla sätt är det möjligt att minska vattenförbrukningen.

 

1. Duschmunstycken som sparar vatten
En tio minuter lång dusch kan förbruka upp till 120 liter vatten. Då man byter ut ett gammalt duschmunstycke mot en vattensnålare modell, sparar man flera liter vatten per minut som man duschar. Ett vattensnålt munstycke begränsar kraften hos vattenströmningen och minskar på detta vis vattenförbrukningen. Ett vattensnålt munstycke kan utöver i duschen även användas i kranarna i köket och badrummet.

 

2. Toalettstolar med dubbelspolning
Att spola toaletten förbrukar upp till 20 000 liter vatten per person varje år. Då man byter ut en toalettstol med en knapp till en version med dubbelspolning, sparar man betydande mängder vatten.

 

3. Reparera läckande badrumsmöbler och kranar
Om kranen i köket droppar eller toaletten porlar, bör man åtgärda felet. Även ett litet läckage ökar vattenförbrukningen, vilket innebär att det är möjligt att spara en nätt summa i bostadsbolagets årskostnader genom att reparera läckor eller byta ut badrumsmöblerna till nya, mer ekologiska modeller. Det är även möjligt att installera läckagelarm i bostadsbolaget, som meddelar om överraskande avvikelser i vattenförbrukningen.

 

4. Lägenhetsspecifik vattenmätning
I nybyggda fastigheter är lägenhetsspecifika vattenmätare och fakturering baserad på användning redan vardag. Enligt lagen ska man även övergå till lägenhetsspecifik vattenmätning i samband med att en VVS-sanering utförs i bostadsbolaget. Förutom att fakturering baserad på den verkliga vattenförbrukningen är rättvis, påverkar även lägenhetsspecifik vattenmätning invånarens användningsvanor: det är nämligen möjligt att följa med vattenförbrukningen i realtid på en skärm som installeras i lägenheten och på så vis är det lättare att minska förbrukningen. Där byte av munstycken och andra mindre åtgärder kostar från några tior till hundratals euro, innebär installering av vattenmätning i efterhand en betydande investering. Därför installeras lägenhetsspecifika vattenmätare i samband med ett stambyte, då man redan har öppnat upp de nödvändiga konstruktionerna. I detta fall är åtgärden särskilt effektiv att genomföra.

 

5. Inkludera invånarna för att spara vatten tillsammans
Vattenförbrukningen påverkar direkt bostadsbolagets skötselkostnader, som betalas av alla invånare. Därför lönar det sig att påminna delägarna och invånarna om sätt att minska den egna vattenförbrukningen. På detta vis rinner inte gemensamma pengar ut i avloppet.

 

Tips för hur man kan spara vatten gavs av Hannu Rintala, teknisk disponent hos Retta Isännöinti.