Sähkölaitteiden turvallisuus kodissa

Kodin sähkölaitteet ja valaisimet

Sähkölaitteiden turvallisuus on hyvä huomioida kotona. Etenkin verkkokaupan kautta uusia sähkölaitteita hankkiessa kannattaa tarkistaa sähkölaitteen merkinnät. CE-merkintä tarkoittaa, että laite täyttää EU:n sille asettamat vaatimukset. Varmista myös ennen ostamista, että laite on tarkoitettu käytettäväksi Suomen sähköverkossa (230 V / 50 Hz).

Noudata aina sähkölaitteen käyttöohjetta ja muista, että sähkötöitä (pistorasioiden asennus ym.) saavat tehdä vain sähköalan ammattilaiset.

Kaikkien valaisimien asentamisessa tulee noudattaa valaisinvalmistajan ohjeita. Uudet kattovalaisimet uudessa talossa on helppo kytkeä valaisinpistotulppaan. Mikäli talo ja valaisin ovat iäkkäämpi, voi kytkemisen joutua tekemään johtoliittimeen (ns. sokeripala) ruuvaamalla. Asennus pitää tehdä ehdottomasti sähköt joko pääkytkimestä tai sulakeryhmästä katkaistuna. Huolehdi myös, että asennuksen jälkeen valaisimen paino ei rasita johtoliitintä.

Kosteissa ja märkätiloissa (kylpyhuone, sauna) tulee käyttää ainoastaan näihin tiloihin tarkoitettuja valaisimia.

Jatkojohdot ja pistorasiat

Etenkin lapsiperheiden kannattaa muistaa, että pistorasiat voidaan suojata ns. turvasulkijoiden avulla. Tällöin kukaan ei erehdy työntämään mitään esinettä pistorasiaan.

Moniosaisiin jatkopistorasioihin ei tule liittää suuritehoisia sähkölaitteita (työkalut, lämmittimet, imuri) koska johdon ylikuormitus voi aiheuttaa sulakkeen palamisen.

Sähkölaitteiden turvallisuutta silmällä pitäen vanhat jatkojohdot ovat merkittävä riskitekijä. Muista tarkistaa, että johdon ulkovaippa ja tulpat ovat kunnossa. Rikkinäiset jatkojohdot tulee hävittää, jotta kukaan ei erehdy niitä vahingossa käyttämään. Useita jatkojohtoja ei myöskään pitäisi ketjuttaa toisiinsa. Sähköjohtoa ei milloinkaan tule paikata teipillä tai muulla eristysnauhalla. Ulko- ja märkätiloissa tulee käyttää läpällistä eli roiskevedenpitävää jatkojohtoa.

Sähköpalojen ennaltaehkäisy

Sähköpalojen ennaltaehkäisyssä on tärkeää, että sähkölaitteiden mukana tuleviin ohjeisiin tutustutaan ja niitä noudatetaan. Yleisin syy sähköpalon syttymiselle on päällä oleva sähköliesi.

Paloturvallisuussysistä märkiä vaatteita ei tule kuivata sähkölämmittimen päällä. Turvallisuus tulee huomioida myös halogeenivalaisimien sijoittelussa, koska ne aiheuttavat merkittävästi lämpöä.

Pakastimien sulattamisen ja jääkaapin peruspuhdistuksen yhteydessä kannattaa vuosittain puhdistaa imuroimalla myös kylmälaitteiden takana olevat jäähdytysritilät, sillä ne keräävät pölyä itseensä. Jäähdytysritilään kerrostuva pöly rasittaa kylmälaitetta ja voi lyhentää sen käyttöikää. Ennen kaikkea siitä voi myös aiheutua palovaara, mikäli laite ylikuumenee tai joutuu oikosulkuun.

Jos kodin sähkölaiteet syttyvät palamaan, virta tulee katkaista heti irrottamalla pistotulppa seinästä tai katkaisemalla virta pääkytkimestä. Palon sammuttamiseksi sammutuspeite tai käsisammutin on tehokkain väline. Jos savua syntyy paljon, paikalta pitää poistua ajoissa, koska savu voi olla myrkyllistä. Poistuessa kannattaa sulkea ovet ja hälyttää palokunta turvallisesta paikasta.

Sähkölaitteiden elinkaari

Käytöstä poistettavia sähkölaitteita ei saa laittaa normaaliin jätekeräykseen. Pienet kodin sähkölaitteet (alle 25 cm) voi palauttaa maksutta ja ilman uuden ostovelvoitetta suurimpiin päivittäistavarakauppoihin sekä erikoiskauppoihin. Kun hankit uutta sähkölaitetta, muista palauttaa käytöstä poistuva laite liikkeeseen. Energiansäästölamput, loisteputket, patterit sekä akut tulee palauttaa niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin.