Parvekkeella grillaaminen puhuttaa taloyhtiöissä

Kokosimme vastaukset neljään yleisimpään kysymykseen koskien parvekegrillaamista.

Onko parvekkeella grillaaminen sallittua?

Laki ei kiellä parvekkeella grillaamista. Parvekkeella grillaaminen on siis sallittua, mutta paloturvallisuusohjeet huomioiden.

Avotulen tekeminen parvekkeella ei sen sijaan ole luvallista. Siksi esimerkiksi kertakäyttögrilliä tai hiiligrilliä ei parvekkeella saa käyttää. Sen sijaan sähkö- tai kaasugrillin käyttö on parvekkeella luvallista. Kaasugrilliä käytettäessä tulee kuitenkin muistaa kaasupullon säilyttämiseen liittyvät säädökset: huoneistossa saa säilyttää maksimissaan 25 kiloa nestekaasua niin, ettei kaasusäiliö pääse kuumentumaan esimerkiksi auringossa. 

Voiko taloyhtiö kieltää parvekkeella grillaamisen?

Taloyhtiö ei voi yksiselitteisesti kieltää parvekegrillausta järjestyssäännöissään. Parveke kuuluu osakkaan hallintaan ja siksi grillaaminen, kuten mikä tahansa muukin ruuanlaitto, huoneistossa kuuluu jokaisen asukkaan oikeuksiin.

Taloyhtiön järjestyssääntöjen tulee perustua Suomen lainsäädäntöön, eikä niissä siksi voida kieltää parvekkeella grillausta. Grillauskiellon sijaan taloyhtiön voi kuitenkin antaa paloturvallisuusohjeita ja muistuttaa, että avotulta ei parvekkeella grillausmielessäkään saa tehdä. Erityisesti puurakenteisissa taloyhtiöissä parvekegrillauksen turvallisuuteen on syytä kiinnittää erityisen tarkasti huomiota ja ohjeistaa asukkaita toimimaan oikein.

Entä voiko parvekegrillauksen kieltää kokonaan yhtiöjärjestyksessä? Periaatteessa kyllä, mutta tällöin yhtiöjärjestyksen muutos vaatii jokaisen osakkaan yksimielisen suostumuksen.

Miten parvekkeella grillaaminen olisi mahdollisimman turvallista?

Grillaamiseen, kuten ruuanlaittoon muutenkin, liittyy aina paloturvallisuusriski. Tulipalon vaara on hyvä ottaa huomioon parvekkeella grillatessa. Helposti syttyvät materiaalit, kuten tekstiilit, on syytä pitää riittävän kaukana grillistä ja sammutuspeite on hyvä olla jatkuvasti käden ulottuvilla. Myös grillin omiin käyttöohjeisiin kannattaa aina tutustua huolella ja pitää mielessä sähkölaitteiden yleiset turvallisuusohjeet.

Mitä tehdä, jos naapurin parvekegrillaus häiritsee?

Parvekegrillaamiseen liittyy luonnollisesti paitsi ruuantuoksua, joskus myös meluakin. Mikäli parvekkeella grillataan turvallisesti ilman avotulta, ei naapuri tai taloyhtiö voi puuttua toimintaan. Jos grillaamiseen sen sijaan liittyy esimerkiksi häiritsevää käytöstä yöaikaan tai se muutoin rikkoo taloyhtiön järjestys- ja turvallisuussääntöjä, kannattaa asia ottaa puheeksi suoraan naapurin kanssa tai vaihtoehtoisesti keskustella asiasta isännöitsijän kanssa.

Taloyhtiössä voidaan asukkaita aktivoida parvekkeella grillaamisen sijaan myös yhteisen pihagrillin äärelle. Viihtyisä grillauspiste tai toimiva grillikatos voi nimittäin houkutella parvekegrillaajatkin pihan puolelle grilliherkkujen paistoon.